Photo Credit (c) Daisy Dirickx

Photo Credit (c) Daisy Dirickx

Ik ben de ondersteuning geworden die ik had gehoopt te vinden toen mijn dochter en ik het moeilijk hadden
— Karen De Looze, Opvoeden Vanuit Verbinding

Als jong-volwassene combineerde ik studies in pedagogische wetenschappen met sociale en culturele antropologie. Ik ben altijd diep geïnteresseerd geweest in de mens en haar authentieke expressie. Ik ging aan de slag als schoolopbouwwerker en studeerde nog bij in geweldloze communicatie. Nadien doctoreerde ik en specialiseerde me daarbij in de subtiele communicaties tussen mensen, aan het levenseinde. Kort nadien werd mijn dochter geboren. Het levensbegin werd mijn focus. 

 

Ik startte reeds vroeg met mijn blog en praktijk over onvoorwaardelijk ouderschap. Opvoeden zonder straffen en belonen, waarbij ouders verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen grenzen en deze ook helder en niet-manipulatief aangeven aan hun kind. Ik had het over zo veel ideaal lopende dingen, in deze vroege jaren.

 

Intussen werk ik veel meer met ouders en kinderen die (hechtings-)trauma hebben meegemaakt. In hun wanhoop krijg ik wel eens de vraag “weet jij wel hoe het is, hier thuis?”

 

Dan voel ik “Ja, ik weet hoe het is. Ik ken je wanhoop en de diepte van je verdriet en zorgen. Ik ken de boosheid van je kind. Ik ken je onmacht. Ik weet hoe alleen je je voelt, hoe lang je al op zoek bent naar hulp. Ik heb jouw situatie gezien.”

 

Dan weet ik ook: “Ik loods je hier mee doorheen. Ik laat jou niet alleen. Ik ondersteun jou om weer de beste mama/papa te zijn voor jouw kind. Samen gaan we op pad met eindpunt weer een fijne relatie tussen jou en jouw kind. Rust in huis. Het kan wel eens moeilijk zijn onderweg én ik ben hier voor jou.”

 

Want ook mijn leven als ouder – ondanks alle pedagogische kennis – liep uiteindelijk niet zoals ik had gehoopt. Het leven gebeurt en het gebeurt niet altijd zoals we weten dat het goed is. Dankzij mijn ook nare ervaringen als ouder ken ik het leed dat gepaard gaat met trauma binnen het familiesysteem, en kan ik ook invoelen wat nodig is onderweg naar wat uiteindelijk het meest wezenlijk is: gelukkig zijn binnen je kring van naasten.

 

Ik studeerde intensief bij over trauma allerhande, en ging me focussen op de intergenerationele overdracht van trauma, medisch, fysiek en emotioneel trauma, herstel van trauma volgens de methode van somatic experiencing© en herstel van hechting.

 

Nog belangrijker misschien... Mijn eigen ervaringen zetten mijn hart wijd open naar al die krachtige, sterke ouders die tegenslagen meemaken. Zonder schaamte en met veel zelfliefde gaan we samen vooruit.

  

De ondersteuning van Karen, dacht ik eerst te omschrijven als een eye-opener, maar het is zoveel meer! Het is eerder een HART-opener naar het inzicht hoe je wilt omgaan met je kinderen, met anderen, maar ook met jezelf!
Je krijgt van Karen altijd een gestaafd antwoord, ze speelt met haar kennis! En bovenal kan Karen onbevooroordeeld LUISTEREN!
Bedankt voor alle steun! (Ine, mama van 2)

Meer weten en lezen over mijn visie? Neem zeker ook eens een kijkje op mijn blog en Facebookpagina.