Blog

Ditjes en datjes...

Over hoe opvoeden vandaag òòk kan!

Het hoe en waarom van "verwende kinderen"

Het is schering en inslag. Overal kan je de opinies lezen van mensen die zich zorgen maken over onze kinderen. Onze kinderen zouden verwend zijn. Het is alsof ze niet meer deugden. “Kinderen hebben geen respect meer.” “Kinderen kunnen niet meer wachten.” “Als we zo doorgaan met opvoeden zonder straffen en belonen voeden we allemaal narcisten op.”

Read More

Wanneer er bij scheidingen best géén bemiddeling aan te pas komt: de hoge-conflict persoonlijkheid

Als opvoedingscoach ben ik een enorme voorstander van ouders die met respect voor elkaar scheiden (als het samenleven echt niet meer gaat natuurlijk :-)). Ouders die elkaar nog als mensen kunnen spreken. Ik ben voorstander van “living together apart”, waarbij ouders nesten zodat kinderen alsnog beide ouders op eigen tempo kunnen zien en aanspreken.


Dat wil zeggen, meestal.

Read More

De ethische impuls bij kinderen: noodzaak

Vandaag sloeg een kind een ander kind in het park. Het kind dat geslagen werd rende huilend naar haar vader (die de interactie niet had gezien – en ook niet vroeg naar wat er was gebeurd). “Maar wat is er schatje? Stop nu eens met wenen. Dat is toch niet zo erg?”

 

“Dat is toch niet zo erg”. Ik had de interactie wel gezien en vond het een behoorlijk krachtige klap. Zomaar. Het meisje had hem zeker niet verdiend.

 

“Ga nu maar weer lief spelen.”

 

 

Ik lees meer en meer dat we ons zorgen maken over de ethische impuls in onze kinderen. Of dat andere kinderen niet weten hoe ze zich kunnen beschermen en hun grenzen kunnen aangeven. Dat we onze kinderen dus moeten straffen en belonen, want o wee, anders krijgen ze geen moraal mee. In dit voorbeeld werden talloze kansen laten liggen om een kind écht te volgen in een reeds bestaande ethische impuls (zodat deze niet een stille dood sterft). Natuurlijk had het kind alle recht om te huilen en boos te zijn.

 

Nee, het is niet ok dat iemand je slaat. Wat gebeurde er precies? Hoe kunnen jullie dit volgende keer oplossen zonder dat iemand pijn heeft?

 

In de plaats huilde het meisje alleen verder. Toen volgde een “laat ons samen een filmpje kijken”.

 

O wat breekt mijn hart zo vaak!