Wanneer ouders een "blok" vormen

Sinds kort publiceer ik op mijn Facebookpagina *bijna* elke dag een "gedachte van de dag". Vandaag is de gedachte wat langer - dus toch in blogvorm. (Vergeet niet even door te klikken naar de pagina om ook andere gedachtes te vinden!)

Vandaag bedacht ik... Eén van de meest beschamende dingen voor een kind is wanneer de ouders een "blok" vormen tegen het kind. Wanneer een ouder zich boos voelt of een kind een standje geeft, kan je zien dat het kind schaamte ervaart. Hij of zij gaat naar de andere ouder, op zoek naar bescherming. Blokt de andere ouder deze bescherming (vaak betekent dit, begrip, ook voor het verhaal van het kind - dit kan zijn tegelijk met begrip voor het verhaal van de andere ouder) af, dan merk je dat een kind in zichzelf gaat keren. De schaamte is niet van korte duur (schaamte waarna de eigenwaarde wordt beschermd door de andere ouder) maar wordt "toxisch" zoals dat dan heet.

Waarom toxisch? Schaamte is verschillend van schuld, zo stelt Brené Brown, in dat schuld zegt "sorry, ik maakte een fout", schaamte zegt "ik ben fout"; "er is iets mis met mij". Schaamte is dan ook gerelateerd aan eetstoornissen, depressie, verslaving en agressie. 

Precies daarom is het zo belangrijk om "toxische schaamte" te gaan vermijden. Liefst door bij het geven van feedback het kind niet te gaan beoordelen, maar enkel het kind aan te spreken op zijn of haar gedrag. Liefst ook door de diepere en goede motivatie van je kind te benoemen toen het probleem zich stelde.

P.S. vaak vragen we van onze partner om "onze kant te kiezen" (impliciet of expliciet) omdat we zelf worstelen met een gevoel van schaamte wanneer we in conflict zijn met ons kind. We denken dan dat een "ja" op de vraag "ik heb toch gelijk?" van onze partner het verschil zal maken. In werkelijkheid zijn dit maar pleisters op een oude wonde. Onze eigen schaamte - een residu uit onze eigen kindertijd - helen is dé weg om ook effectief de cirkel van schaamte als familiepatroon te gaan doorbreken. Laat me natuurlijk weten als ik op deze weg iets kan betekenen voor jou!

Aan dit thema gerelateerd kan je ook deze blog lezen: wat een scheiding zo lastig maakt voor kinderen. 

 

 

 

 

Waarom baby's en kinderen zo'n hekel hebben aan schermen (tenminste, wanneer JIJ erop zit)

Wanneer je publiekelijk wordt aangevallen omwille van je “opvoedingsstijl”…