Alleenstaande mama's en papa's in de watten leggen doe je (bijvoorbeeld) zo!

Alleenstaande mama's en papa's in de watten leggen doe je (bijvoorbeeld) zo!

Moederdag dit jaar zette me aan het denken. Er zijn zo veel alleenstaande mama's. Vaak wanneer we aan moederdag denken, denken we toch nog aan … Een echtgenoot die zijn vrouw ontbijt op bed brengt. Die de kinderen meeneemt ergens naartoe, zodat mama kan rusten of kan genieten. Of als gezin samen op uitstap. We gaan als mama's ook bij onze eigen mama's op bezoek. Op school knutselen onze kinderen iets in elkaar voor ons. Dit laatste toont toch hoe ook een hele gemeenschap betrokken is en kan zijn bij moederdag.

 

In deze post toch enkele ideetjes over hoe je een alleenstaande mama kan verwennen op moederdag (elke dag is goed voor zo'n moederdag). Laat het vooral niet aan iemand anders over!

 

* Blijf slapen de avond voordien zodat mama in de ochtend kan uitslapen. Dat kunnen alleenstaande mama's (bijna) nooit!

 

* Laat bloemen aan huis brengen via een daartoe bestemde service

 

* Breng tijd door met de kinderen en knutsel iets voor mama samen met hen

 

* Schenk mama een kalender met foto's van de kinderen

 

* Stuur mama gewoon eens een kaartje

 

* Neem mama uit eten of verras haar met zelf gemaakt eten aan huis

 

* Verleid mama om een stapje in de wereld te zetten en knap intussen het huis even op (haar privacy natuurlijk respecterend)

 

* Laat haar weten dat jullie er zijn, haar vrienden, haar gemeenschap en dat jullie in haar geloven. Dat jullie weten dat ze fantastisch is. Precies goed. Genoeg ook. En dat jullie van haar houden :-).

 

 

Natuurlijk zijn er ook alleenstaande papa's. Vaderdag is dichtbij. Je mag dan ook overal de “mama” door “papa” vervangen voor een onvergetelijke papa dag!

 

Mij lijkt het in ieder geval broodnodig om de rol van mama's en papa's in ere te herstellen, vooral in de publieke ruimte. In onze samenleving valt er al veel te veel verantwoordelijkheid op de schouders van het kerngezin. Voor een alleenstaande ouder kan het spanningsveld "verwachting  - eigenlijke draagkracht" soms echt wel ontmoedigend zijn. Daar hebben wij als "village" een rol te spelen, niet?

 

Flickr Commons, Michell Zappa

Flickr Commons, Michell Zappa

 

 

 

 

 

Het hoe en waarom van "verwende kinderen"

Het hoe en waarom van "verwende kinderen"

Wanneer er bij scheidingen best géén bemiddeling aan te pas komt: de hoge-conflict persoonlijkheid