Wanneer er bij scheidingen best géén bemiddeling aan te pas komt: de hoge-conflict persoonlijkheid

Als opvoedingscoach ben ik een enorme voorstander van ouders die met respect voor elkaar scheiden (als het samenleven echt niet meer gaat natuurlijk :-)). Ouders die elkaar nog als mensen kunnen spreken. Ik ben voorstander van “living together apart”, waarbij ouders nesten zodat kinderen alsnog beide ouders op eigen tempo kunnen zien en aanspreken.

 

Dat wil zeggen, meestal.

 

In bepaalde gevallen is het zo dat een scheiding volgt na langdurig narcistisch misbruik.

De narcistische persoonlijkheid voelt zich vaak aangetrokken tot de hooggevoelige en hoog-empathische persoon (en omgekeerd). Vaak zijn dat dan weer ouders die neigen naar onvoorwaardelijk en empathisch ouderschap. Logisch gevolg: ik krijg in mijn praktijk wel vaker te maken met de uitlopers van narcistisch misbruik.

 

Wanneer er sprake is van narcistisch misbruik klinkt de opdracht heel anders. Na langdurig misbruik krijgen slachtoffers vaak te maken met post-traumatische stress symptomen. De uitdaging is dus om dit in eerste instantie te gaan vermijden. Om zo snel mogelijk het contact tussen de narcistische persoonlijkheid en zijn prooi stop te zetten, zodat het kind niet beide ouders verliest (de narcistische persoonlijkheid is vaak sterk afwezig wat betreft het opnemen van verantwoordelijkheden die met het ouderschap te maken hebben; wanneer ook de andere ouder “op is”, is het hek van de dam) en om trauma in het kind (door verwaarlozing / manipulatie / ... wanneer hij of zij bij de narcistische ouder is of door het continue conflict thuis) te gaan voorkomen. Natuurlijk zijn er gradaties van narcistisch misbruik, maar éénieder die zich herkent in “het plaatje” kan maar beter waakzaam zijn. De gevolgen zijn ernstig genoeg. Hieronder een video over de narcistische persoonlijkheid ("light-psychopaat") met Bart Renaer.

 

Vele slachtoffers van narcistisch misbruik gaan met “narcissistic abuse syndrome” op zoek naar een psychologe, mediator of relatietherapeut. Vaak wordt deze eigenlijke situatie niet onderkend en blijft het slachtoffer “aan zichzelf werken”. Een narcistische persoonlijkheid pakt ook professionelen vaak in met zijn charmante façade. Dit zorgt ervoor dat het misbruik te lang verder gaat. Het slachtoffer blijft de narcistische ouder informatie toesturen met daarin “wat het beste voor het kind is”. Helaas brengt dat weinig op, want wat in de beste interesse is van het kind is gewoonweg niet prioritair voor de narcistische persoonlijkheid. Helaas natuurlijk.

 

De gevolgen van een narcistische persoonlijkheid voor de gezinsdynamiek zijn vaak zeer groot. Welkom in de wereld van uitgetrokken scheidingen, gezinsdrama's, maar ook dagelijks conflict, wanhoop in de kinderen. Vele ouders zitten met hun handen in het haar: hoe kunnen kinderen beschermd worden in zo'n ogenschijnlijk onmogelijke situatie?

 

 

Zit ook jij met vragen hierover? Kom gerust eens langs voor een gesprek.

 

 Alleenstaande mama's en papa's in de watten leggen doe je (bijvoorbeeld) zo!

Alleenstaande mama's en papa's in de watten leggen doe je (bijvoorbeeld) zo!

De ethische impuls bij kinderen: noodzaak