3 boekentips autisme

Eens ik meer en meer begon te lezen over trauma bij kinderen, kreeg ik ook een heel ander perspectief op autisme en ADHD. In onze samenleving zien we beide vaak als "genetische afwijkingen" - hoewel we dan moeite hebben met het verklaren van de plotse (en disproportionele) toename van autisme en ADHD in onze bevolking. In vele gevallen kan er sprake zijn van trauma, zoals Gabor Maté uitvoerig verklaart in zijn vele lezingen (vooral ivm ADHD).

 

Tot op vandaag heb ik de indruk dat er over autisme en de link met een overgeactiveerde stress-respons bij kinderen meer literatuur gepubliceerd wordt dan het geval is voor ADHD. Deze literatuur schijnt licht op de relatie tussen autisme en een vroegtijdige verstoring van het zenuwstelsel - lees: een overactieve shut-down of freeze response (daar waar ADHD meer gezien kan worden als een overactieve vecht- en vluchtrespons). 

 

De genetische verklaring voor autisme is ergens geruststellend: we kunnen er niets aan doen. Bekijken we autisme van het perspectief van trauma, dan dragen we als opvoeders (ik schrijf bewust niet ouders overigens) en als samenleving wél mede verantwoordelijkheid. Maar... Het geeft ook perspectief: met alles wat we recent te weten zijn gekomen over neuroplasticiteit (de capaciteit van de hersenen om nieuwe verbindingen te maken, mits er voldoende aandacht en willpower is in - voor een kind: in de omgeving - om dit mogelijk te maken), hebben we de kracht en de mogelijkheid om in kinderen nieuwe patronen van innerlijk en uiterlijk leven te activeren. 

 

3 boekentips:

* The healing power of the vagus nerve - Stanley Rosenberg

* Interoception - Kelly Mahler

* Reframe your thinking around autism - Holly Bridges

Trauma-preventie in het ziekenhuis

4 boeken: Support voor mama's en papa's