Het staat op je gezicht geschreven

Het staat op je gezicht geschreven

Laatst nam ik afscheid van mijn ouders nadat ze op bezoek waren gekomen. Ik weet niet waarom, en waarom die dag, maar hun gezichten lieten een diepe indruk op me na. De hele houding van het gezicht en alle fijne lijntjes en trekjes, precies in die combinatie… Ja… Zoals ze toen naar me keken, zo zag ik hun gezichten het vaakst. Ik bleef er even bij zitten en stelde mezelf 2 vragen:

 

1. Wat zag ìk eigenlijk in dat gezicht? Met andere woorden, hoe heb ik dat gezicht door de jaren heen geïnterpreteerd (verborgen boodschappen over wie ik was als kind; als persoon)? Hoe voel ik mij wanneer ik dat gezicht zie?

 

2. Ik zag ook mijn ouders zélf in dat gezicht… of tenminste alweer hoe ik hen zie. Hoe ze zijn in relatie tot mij maar ook hun eigen sterktes en kwetsbaarheden. De verdedigingsmechanismen die ze hebben opgebouwd én onzekerheid.

 

Ik vond dit zò interessant omdat ik merkte dat ik met dit beeld van gezichten écht aan de slag kon. Wat later stelde ik me ook voor hoe mijn gezicht er “nogal vaak” uitziet wanneer ik bij mijn ouders ben en ik merkte: onze gezichten dansen samen in een patroon. Terwijl we onze woorden kunnen kiezen praten onze gezichten soms een andere taal - die van het gevoel. Het is vooral de laatste taal die onze relatie met onze ouders - en kinderen - bepaalt.

Flickr Commons, Petras Gagilas

Flickr Commons, Petras Gagilas

 

Want… Toen concentreerde ik me ook even op mezelf. Ik beeldde me in hoe mijn gezicht eruit ziet wanneer ik naar mijn dochter kijk. Welk gezicht zij voornamelijk opzet in relatie tot mij. Een eenvoudige, snelle en ingrijpende oefening… Waar zo veel informatie uit kwam. Ik wist meteen waar ònze sterktes liggen én onze zwaktes en welke diepe overtuigingen ik op te lossen had om mijn gezichtsspieren meer te laten ontspannen. Want… Dit kan je écht niet controleren. En dat is precies het mooie van die gezichtsspieren… Ze zijn zo authentiek.

 

 

Oefening 1

 

 

Vraag je even af welke trekken je in het gezicht van je moeder of vader ziet wanneer ze naar je kijken (allicht gaat het om een specifieke combinatie van een paar “trekken”):

 • liefde

 • onzekerheid (“je ziet me toch nog graag?”)

 • zachtheid

 • boosheid/woede

 • zorg

 • afwezigheid/preoccupatie

 • afwijzing

 • warmte

 • vreugde

 

Welke trekken “voel” je in jouw gezicht wanneer je bij je ouders bent?

 • afwezig

 • vragend

 • opkijken naar

 • volgzaam

 • beschaamd

 • “verstoppend”

 • vreugdevol

 • blij

 • boosheid/woede

 • opstandig

 

 

Oefening 2

 

 

Vraag je even af welke trekken je in jouw gezicht voelt wanneer je bij je zoon of dochter bent.

 

 

Welke trekken zie je in het gezicht van je kind wanneer hij of zij met jou interageert?

 

 

Oefening 3

 

 

Ga op zoek naar diepe overtuigingen die eventueel in de weg staan van een expressie van vreugde, liefde, warmte, zorg en assertiviteit, in de relatie met je kind. Geef de overtuigingen aandacht en warmte en voel dat je ontspant. Ga aan de slag met de overtuigingen (als ouder ben jij verantwoordelijk voor de relatie met je kind, al kan je deze oefening ook doen in de relatie tot jouw ouders)

 

Doe aan “face yoga”! Het helpt om die “vastgeroeste” gezichtsspieren los te maken (https://faceyogamethod.com/beforeafters), flexibiliteit terug te halen waar die er niet meer was. Craniosacrale gezichtsmassage kan ook helpen.

 

Beeld je heel zorgvuldig en met minutieuze aandacht in hoe je zou willen dat je gezicht eruit ziet in relatie tot je kind. Probeer dit gezicht helemaal te “doorvoelen”: hoe voelen je neus, je ogen, je oren, je wangspieren? Hoe voelt de rest van je lichaam? Merk je een verandering op in je gevoel? Relaxatie misschien, een doorstromen van energie?

 

Ben je wat “bekend” geraakt met hoe dit gezicht voelt? Kijk ook eens in de spiegel en speel wat met de twee gezichten. Voel je het verschil?

 

Kijk naar je “nieuwe” gezicht en omhels jezelf met de warmte, zorg en liefde die je naar je kind wilt schenken. Schenk dit gezicht eerst aan jezelf.

 

 

Ga nu de gang door… Sta voor je kind en ervaar… Wat voor een groot effect deze oefeningen kunnen hebben!

Een derde aandachtspunt bij een scheiding: conversaties tussen volwassenen.

Een derde aandachtspunt bij een scheiding: conversaties tussen volwassenen.

Waarom kinderen zo graag met hun handen eten

Waarom kinderen zo graag met hun handen eten