De keerzijde van belonen is…

De keerzijde van belonen is…

Schaamte…

 

Flickr Commons, Valentina Yachichurova

Flickr Commons, Valentina Yachichurova

 

Zo zal een kind dat beloond wordt (“goed zo!” “wat flink!”) omdat het “niet bang” is zich niet zelfzekerder voelen – zoals we wel eens denken. Hij zal zich even bang voelen. Alleen… Is de kans groot dat hij het niet meer durft zeggen. Hij voelt zich beschaamd om het te vertellen. Angstig om de beloning te verliezen. Dubbel angstig dus…

 

Het is vaak een te grote impuls voor een kind om zich alleen te voelen met angsten zonder dat hij hierbij gereguleerd wordt door een volwassene. Een kind kan dan ook al gauw in een “freeze” of bevriesrespons gaan wanneer het zich dan toch bang voelt. Met alle gevolgen vandien.

 

Toch zijn ook vele hulpverleners zijn zich niet bewust van dit neveneffect van belonen. Iets om oplettend voor te zijn!

 

 

 

Iedereen HSP

Iedereen HSP

Een rake boodschap van mijn dochter…

Een rake boodschap van mijn dochter…