4 tips voor mama’s en papa’s

4 tips voor mama’s en papa’s

1. Je kind “doen gehoorzamen” en “opvoeden” zijn twee fundamenteel verschillende zaken. Weet wat je kiest. Kies je voor “opvoeden”, weet dan dat je entourage vooral het eerste van je verwacht. Het onderscheid helder voor ogen houden helpt je sterk in je schoenen te staan wanneer er vele ogen op je gericht zijn.

 

2. Wanneer je je “rot” voelt over een interactie met je kind, blijf dan even voelen. Onze aangeleerde gewoonte is om het gevoel meteen weg te rationaliseren; dat doen we ook bij onze kinderen trouwens. Laat het gevoel er even zijn. In het gevoel ligt de kracht besloten om het een volgende keer anders aan te pakken! Je kan uit je gevoelens ook opmaken wat jij eigenlijk écht wilt als ouder.

 

3. Wees je bewust van de meest impliciete aannames die je hebt over je kind (“er ging iets mis”, “hij is asociaal”, “hij zal nooit vrienden hebben”, etcetera) en vraag je af of dit perspectief klopt. Hoe we ook opvoeden, onze diepgewortelde overtuigingen over onze kinderen komen altijd tot uiting in onze interacties. Het zijn precies deze overtuigingen die kinderen opnemen en waar rond ze hun zelfbeeld opbouwen. Doe er dus alles aan om negatieve en gefixeerde oordelen bewust los te laten. 

 

4. Neem je tijd. Wat heb je nodig om je eigen doelstellingen in de opvoeding ook effectief waar te maken? Een (uit)ge-rust zenuwstelsel. Vertraag. Doe het rustig. Leer jezelf om tijd te nemen. Dan bedoel ik niet alleen een blok van tijd voor jezelf, maar gewoon, een bewuste seconde voor jezelf voor je gaat reageren op een situatie met je kind. Een moment om jezelf te reguleren. Het helpt om een papier aan de muur te hangen met daarop één woord dat jouw doelstelling/uitdaging op zo’n moment vertegenwoordigd. Een woord dat je uiteindelijk zo vaak gelezen zal hebben dat je het je zal herinneren in het “heetst van de strijd”.

 

Flickr Commons, "parents" by Jacob Haas

Flickr Commons, "parents" by Jacob Haas

Een verhaal over de poolster

Een verhaal over de poolster

“Wenen is als pipi doen”

“Wenen is als pipi doen”