“Just turn back”

“Just turn back”

Even voor de kerstvakantie begon, bereidde ik een lezing voor die ik plande te geven. De titel van de lezing? “Belonen en straffen, wel zo onschuldig?” 

 

Bij de voorbereiding van de lezing las ik nog eens een artikel dat ik al een hele poos geleden had geschreven. Ik voelde meteen een heel ongemakkelijk gevoel naar boven borrelen. Zo één dat ouders ook soms voelen als ze naar een lezing over opvoeding gaan, of een boek over opvoeding doorworstelen. Een gevoel dat we - hoezeer we het ook zouden willen (en dan soms verzeilen in een strijd over wat wel of niet aan ouders gecommuniceerd mag worden) - volgens mij eigenlijk niet kunnen vermijden als ouders: schuldgevoel.

 

Het bleke, naakte, krachtige gevoel van plots iets écht te beseffen waarvoor je je ogen had gesloten: ik was zelf als moeder helemaal niet meer aan het doen wat ik zo vaak aanraad aan cliënten. Ik las de tekst en herkende een diepe intuïtie en die stond in redelijk schil contrast met hoe ik me nu gedroeg ten opzichte van mijn dochter.

 

En, mama’s en papa’s: it is bound to happen! Het zal zowieso gebeuren.

 

We ontsporen wel eens. Geraken “off track”. Hebben het zo druk of lopen zo gespannen dat onze diepste automatismen (hoe onze verzorgers tegen ons praatten toen we zelf kind waren, hetgeen diep in onze lichamen zit opgeslagen of onze ingewortelde overlevingsinstincten van vechten, vluchten of bevriezen) - het al gauw overnemen van het leven waar we met ons hart en verstand voor kiezen. 

 

Elk moment dat we wakker worden; dat we het gevoel van een ongemakkelijk besef dat ons overspoelt toelaten; dat we toelaten door dat gevoel beroerd te worden. In dat moment kan een krachtig impuls opstaan om terug in verbinding te komen met wat je echt wil. “Renewed alignment” of een vernieuwd voornemen. Voorbij het schuldgevoel ligt een nieuwe vastberadenheid.

 

Ik had ooit een meditatieleraar die zei: “your attention is bound to drift off. When it happens, just turn back. Just turn back. Just turn back.”

Flickr Commons, Nickolai Kashirin

Flickr Commons, Nickolai Kashirin

 

Zo is het ook in de opvoeding. Afgeweken van jouw traject? Just turn back…

 

 

Hoe was het op school vandaag? Spanning ontladen na een drukke dag

Hoe was het op school vandaag? Spanning ontladen na een drukke dag

De eerste dag school: hoe kinderen zich klaarmaken

De eerste dag school: hoe kinderen zich klaarmaken