Wel eens ruzie met je partner over wie wat doet? Wat met de kinderen?

Wel eens ruzie met je partner over wie wat doet? Wat met de kinderen?

Heb je wel eens ruzie met je partner over wie hoeveel voor de kinderen zorgt? Wie hen wanneer ophaalt, wie de meeste tijd met hen doorbrengt, wie wel of niet opstaat 's nachts?

 

 

In vele gezinnen wordt over elk van deze thema's veelvuldig “onderhandeld”. Deze discussies ontgaan kinderen jammer genoeg niet altijd.

 

Flickr Creative Commons, foto van Vic

Flickr Creative Commons, foto van Vic

 

In mijn praktijk maak ik het tot een vaste oefening om dagelijkse gezinssituaties ook te bekijken door de ogen van de kinderen. Zou ik als kind zo'n discussies horen, dan stel ik me voor dat ik me zou afvragen of ik een last ben, of ik voor ruzie zorg tussen mijn ouders, of ik – op één of andere manier – schuldig ben, gewoon door te zijn.

 

 

Natuurlijk is het beter om de ruzies in het bijzijn van kinderen te beperken. Soms kan dit een hele uitdaging zijn. Zelfs "constructieve ruzies" - die heel wat krachtige skills modelleren - kunnen bij een kind vragen oproepen. Woonkamers zijn zelden 24 op 24 en 7 op 7 perfect zonnige omgevingen. Toch zijn er eenvoudige manieren om met je kinderen aan de slag te gaan met de effecten van – bijvoorbeeld – ruzies in huis op hun zelfbeeld.

 

 

Om even bij de situatie te blijven. Een spel dat voor vele kinderen wonderen doet is wanneer de ouders bij de eerstvolgende zorg-gelegenheid (een pamper die aanmoet, bedtijd, een kind dat naar school gebracht dient te worden) spelenderwijs ruzie maken over wie de zorgtaak “mag” doen.

 

Zo kan papa bijvoorbeeld roepen “Ik wil Jana graag naar school brengen!” Dan zegt mama: “Jij doet dat zò vaak! Ik geloof écht dat het nu mijn beurt is. Ik wil Jana naar school brengen.”

 

Kijk even of je kinderen niet gaan schaterlachen. Als dat zo is, dan ben je mooi op weg om eventueel spanning die ook bij de kinderen leeft na geladen momenten weer los te maken. Het is nog leuk ook!

Interacties met je kinderen deblokkeren, hoe doe je dat?

Interacties met je kinderen deblokkeren, hoe doe je dat?

De impact van herhaling

De impact van herhaling