Spelenderwijs "onvoorwaardelijke liefde" inademen

Spelenderwijs "onvoorwaardelijke liefde" inademen

Mijn dochter genoot hier zò van; dit moest ik delen!

 

Bailey schreef al hoe belangrijk "ik hou van jou" rituelen zijn voor het jonge kind. Kinderen die zich goed voelen genieten er gewoon van. Kinderen die zich matig-angstig voelen vragen om meer - ze halen er de bevestigende energie uit die ze zo hard nodig hebben. Kinderen die zich om één of andere redenen wat hebben afgesloten van hun omgeving reageren in eerste instantie niet. Toch spelen rituelen ook voor hen een cruciale rol -  geleidelijk aan stellen ze zich weer open voor hun verzorgers. 

 

De kern van deze rituelen? Je kind onderdompelen in een voedend bad van onvoorwaardelijke liefde. Zijn "kopje" weer vullen.

 

Vele ouders die mijn blog lezen voelen zich aangetrokken tot een onvoorwaardelijke opvoedingsstijl. Onvoorwaardelijk opvoeden is niet altijd makkelijk in de praktijk - dat weten we allemaal. We worden wel eens boos, reageren al eens afwijzend, of er gebeurt wel eens iets wat ons kind tòch onzeker maakt. 

 

Je kan het met je kind over deze situaties hebben én je kan je kind de basis geven zodat het weet dat jouw liefde een stevige basis is, ongeacht de emoties die wel eens de bovenhand krijgen. Ongeacht... Wat dan ook!

Flickr Commons, Philippe Put

Flickr Commons, Philippe Put

 

Wij deden het zo, en het was een succes:

 

(al kriebelend en lachend - in harmonie met de energie van je kind op dat moment)

 

"Ik hou van je...

Ik hou van je als de zon schijnt. Ik hou van je wanneer het regent, sneeuwt of hagelt. Ik hou van je als het koud is buiten of net heel warm.

Ik hou van je. 

Ik hou van je wanneer je boos bent, blij bent, droevig bent en wanneer je je gefrustreerd voelt. Ik hou van je wanneer ìk me boos voel; wanneer ik me verdrietig voel én wanneer ik me blij voel. In al die gevallen hou ik van je.

Ik merk... Ik merk...

 

Ik hou gewoon ALTIJD van jou!

 

Ik hou van jou als het maandag is en dinsdag en woensdag en donderdag. O en ook op vrijdag. Niet te vergeten, het weekend. 

 

's Ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts.

 

Wanneer we in de winkel zijn, op straat lopen, in het bos spelen, of thuis samen koken. Ik hou van je wanneer jij even alleen in je kamer vanalles aan het doen bent. En ik hou van je wanneer ik op kantoor ben. Ik hou van je. Op al die andere plaatsen ook.

 

IK HOU VAN JOU!"

 

Je kan de woorden van dit spel natuurlijk naar believen aanpassen naar gelang van de "verschillende situaties" waarvan je zeker wilt dat je kind weet dat je hem of haar dan graag ziet - die momenten waarop het er misschien even aan twijfelt. Pas het aan aan de noden van je kind. En steek er ook voldoende "evidente" situaties in, zodat het spel leuk en fris blijft. 

 

De basisboodschap is duidelijk. Wat ook onze omstandigheden; hoe ook onze dag loopt; hoe onze energie ook stroomt: ik vind jou geweldig!

 

 

Bedtijd: een conversatie met mijn dochter

Bedtijd: een conversatie met mijn dochter

5 keer meer positieve interacties...?

5 keer meer positieve interacties...?