Irrationele angsten?

Irrationele angsten?

Angsten van kinderen zijn irrationeel, zegt men al snel. Maar is dat wel zo? Deze blogtekst gaat over het woordgebruik van medisch personeel, van mama's en papa's en goedbedoelende naasten. De angsten van kinderen zijn vaak niet zo irrationeel als we wel denken. Het zijn zaadjes die groeien… Verbindingen die ooit werden gelegd… Op basis van wat we onze kinderen vertellen.

Flickr Creative Commons, Dan Cottle

Flickr Creative Commons, Dan Cottle

 

Als voorbeeld haal ik even de situatie aan waarbij een kind verdoofd wordt in het kader van een medische procedure. “Je wordt in slaap gedaan” is dan de uitleg aan kinderen. In een zeker opzicht is dit niet slecht: we gebruiken woorden die ons kind kan begrijpen. Het grote nadeel?

 

Dit is één van de meest prangende voorbeelden van hoe we kinderen zélf bang maken. Wanneer al die enge medische procedures gebeuren nadat je in slaap werd gedaan, wat kan er dan nog zoals gebeuren wanneer je slaapt?

 

Geen onlogische vraag toch? Geen onlogische angst?

 

Daarom vind ik het zo belangrijk dat medisch personeel ook naar kinderen toe de term verdoving gebruikt – het gaat immers om fundamenteel iets anders dan “slapen”. De twee categorieën vermengen is om problemen vragen bij een kind dat nog bezig is met categorieën opbouwen; met zich een beeld te vormen van hoe de wereld in elkaar zit.

 

Dit is een zeer eenvoudig voorbeeld van hoe kleine wijzigingen in een medische setting een wereld van verschil kunnen maken voor kinderen en hun ouders. Meer weten over ? Informeer naar of boek de lezing "Hechting in een medische context."

 

 

Is je kind bang, dan is het belangrijk – naast – en na! - het empathisch ontvangen van de angst – om op zoek te gaan naar de onderliggende cognitieve link, en om deze te deconstrueren. Is er intussen angst voor de angst of een algemene ondertoon van angst, dan is ondersteunend lichaamswerk aan te raden.

 

Karen De Looze is ouderschapscoach bij Opvoeden Vanuit Verbinding. Hulp nodig? Contacteer me met een email naar blijgehecht@gmail.com!

 

 

De emoties van je kind ontvangen: een verhaal over een krab

De emoties van je kind ontvangen: een verhaal over een krab

“Je kan dat toch al zelf?”

“Je kan dat toch al zelf?”