Attachment parenting: meer dan babydragen en co-sleeping

Attachment parenting: meer dan babydragen en co-sleeping

Wie regelmatig eens Facebookgroepen afschuimt op zoek naar wat meer informatie over Attachment Parenting – ouderschap dat een gezonde hechting tussen ouder en kind centraal stelt – dacht misschien wel al eens het volgende: dus als ik zoon- of dochterlief dicht bij me hou in een draagdoek en we slapen samen in bed, dan heet dat ‘attachment parenting’?

Attachment Parenting is veel meer dan babydragen en co-sleeping, al kan dit er wel een onderdeel van zijn. Attachment Parenting gaat om nabijheid: de motivatie van jou als ouder om dicht bij je kind te blijven. Dit kan fysiek zijn, maar belangrijker nog is je wens om je kind in de diepte te leren kennen.

Want stel nu dat je kind er eigenlijk niet zo van houdt om gedragen te worden. Sommige kinderen zijn zich van jongsaf aan zeer bewust van hun lichaamsgrenzen en zeer fysiek georiënteerde baby’s vinden een draagdoek al gauw ‘te beklemmend’. Attachment Parenting moedigt ouders aan om in deze situatie rekening te houden met het perspectief van het kind. “Wie ben jij?” “Hoe ziet de wereld eruit voor jou?” en “Nu ik dit alles weet, hoe kan ik dan gepast inspelen op deze situatie die we samen meemaken?” Dit is de vorm van nabijheid die aan de basis ligt van een gezonde hechting. Deze vorm van nabijheid is een proces; het is een voortdurend streven. Je streeft ernaar je kind in zijn of haar subjectiviteit te erkennen en daar rekening mee te houden, hoe jong je kind ook is. Een gezonde hechting opbouwen betekent vertrekken van het unieke kind dat voor jou staat, jezelf bloot geven in een authentieke reflectie van wie jij bent als ouder, om van daaruit waarachtig in relatie te staan. Zo’n relatie is een uniek engagement.

Toch wordt Attachment Parenting vaak gereduceerd tot babydragen en co-sleeping. We hebben de neiging om als steun bij het opvoeden ouders snel op te zadelen met wat ‘tips and tricks’. Dit is handig – natuurlijk moet niet elke ouder opnieuw het warm water uitvinden. Toch ligt hierin een valkuil verscholen die precies te maken heeft met, inderdaad, nabijheid. En dan meer bepaald de psychische nabijheid waar ik het net over had. Het erkennen van de subjectiviteit van een kind vraagt van ouders dat ze oog hebben voor de beleving van het kind. Van zodra we op zoek gaan naar een regeltje waar iedereen in past (bijvoorbeeld: het is nu eenmaal beter om je kind te dragen), verwijderen we ons net dàt stapje van het kind dat voor ons staat, en van de specifieke situatie waar we samen met dat kind voor staan.

In mijn eigen praktijk tracht ik hierop in te spelen. Vele ouders ervaren dat ze nog nooit zo bij de dingen stil stonden als wanneer er een kind komt waar zij verantwoordelijk voor zijn. Ouders hebben angsten en onzekerheden. Wanneer we deze niet meteen wegredeneren met enkele snelle tips gebeurt het dikwijls dat we in de diepte bij onszelf en ons kind komen – wat heeft mijn kind op dit moment nodig? Waar word ik toe uitgedaagd? Net zoals in mijn werk met kinderen gaat het ook in mijn werk met ouders om meer dan gedragswijzigingen. Deze laatste zijn het resultaat van een proces waarbij de ouder zichzelf méér ziet dan voorheen het geval was. En dit laatste is dan weer het doel van coaching.

Tegelijk is het zo dat vele kinderen baat hebben bij zeer veel huidcontact. In die zin gaan voor Attachment Parents een fysieke en emotioneel-mentale nabijheid zeer vaak samen. Maar het één is niet tot het ander te herleiden. Het streven naar nabijheid is nooit voltooid. En nabijheid ziet er in elk stadium waar ons kind door groeit anders uit. Soms betekent nabijheid net dat je je kind meer autonomie geeft. En handig meegenomen onderweg: door elke situatie te bekijken vanuit een sociaal-voelendheid voor onszelf én ons kind, ondersteunen we ook onze kinderen om met respect voor de subjectiviteit en noden van zichzelf en anderen in het leven te staan.

Wat willen ouders van een (meer) kindvriendelijk Gent?

Wat willen ouders van een (meer) kindvriendelijk Gent?

10 redenen om je kind niet te belonen

10 redenen om je kind niet te belonen