Blog

Ditjes en datjes...

Over hoe opvoeden vandaag òòk kan!

Wanneer je irritatie voelt naar je kind toe

Volwassenen voelen vaak liefde wanneer ze naar baby's kijken. Overdonderende liefde. Dit eindigt vaak – tot de grote spijt van zowel de volwassenen als de kinderen. Waar is die overdonderende liefde naartoe? Hoe komt het dat er plots zo veel irritatie is, boosheid misschien?

Read More

De bullshit die ouders bijna elke dag te horen krijgen: mijn top 5 :-)

1. “Pas op, of je creëert een precedent!”

 

Dus:

“haal je kind nooit uit bed als het huilt of hij of zij wordt het gewoon!”

Dus:

“mama of papa mag niet in de klas blijven om afscheid te nemen, dan laat je kind je nooit meer los!”

Dus:

“knuffeltjes mogen niet mee – dan gaat hij/zij dat blijven vragen.”

 

Deze uitspraken hebben als onderliggende logica dat kinderen gewoon wezens zijn die getraind worden. Geef je ze a, dan nemen ze voor altijd a.

 

Zo eenvoudig is het echter niet. Kinderen zijn mensen – met noden. Ze weten die noden bovendien te communiceren. Een kind wiens noden – vaak gaat het om veiligheid (mama of papa er nog even bijhouden tot ik me veilig voel; een knuffeltje meedoen) erkend zijn en vervuld zijn, heeft vanzelf “de strategie” niet meer nodig. Dus een vervuld kind beweegt al gauw vanzelf verder – zonder mama of papa, zonder knuffel of gelijk wat.

 

Hooguit verdoezelt “let er voor op een precedent te creëren” het feit dat leerkrachten of andere begeleiders het moeilijk vinden om praktische regelingen te treffen om aan de noden van zo veel kinderen tegelijk te voldoen (knuffeltjes terug te vinden, ouders toelaten in de klas, …). Dat is begrijpelijk. Maar laat ons dan een kat een kat noemen zodat we niet in een pedagogisch misverstand terecht komen en ouders dingen gaan geloven die gewoonweg niet kloppen.

 

 

2. “Ik neem je kind huilend weg van jou als mama of papa, want ik moet toch ook een relatie kunnen opbouwen?”

 

Ook zo'n straffe. De beste relaties met kinderen zijn een extensie van de veilige haven die mama of papa garandeert. Dus, wanneer een kind ziet dat jij je als ouder fijn voelt bij iemand (opa, oma, juf, gelijk wie), dan vloeit een band met die persoon er automatisch uit voort. Een kind wilt gewoon wat tijd om te wennen aan die vooralsnog vreemde persoon. Logisch, toch?

 

Wanneer je een kind huilend wegneemt van mama of papa, dan loop je het risico een relatie met het kind op te bouwen die concurreert met de relatie met mama of papa – zeker wanneer de geldende normen en waarden zeer anders zijn dan die van thuis kan dit voor mama en papa zeer veel problemen geven. Meer hierover lees je in dit boek.

 

 

 

Hieraan gerelateerd:

 

 

3. “Jullie voeden hem/haar toch op!”

 

Dus oma en opa, juffen, enzovoort mogen doen wat ze willen, het zijn de ouders die hun kind opvoeden en dus de eindverantwoordelijkheid dragen, niet?

 

Helaas. Zo eenvoudig is het niet. In onze samenleving brengen ouders relatief weinig tijd door – algemeen beschouwd – met hun kroost. Vaak zijn kinderen al vanop jonge leeftijd gericht op hun leeftijdsgenoten, eerder dan hun ouders. We weten nu dat kinderen niet tegelijk op leeftijdsgenoten én ouders gericht kunnen zijn, hetgeen ouders in een zeer zwakke pedagogische positie plaatst. Sowieso voedt iedereen een kind mee op – zelfs de arts die een kind maar één keer te zien krijgt. We zijn allen verantwoordelijk voor de kinderen in onze samenleving, en welke “imprints” we hen meegeven.

 

 

4. “Kinderen die “beluisterd” worden wanneer ze hevige emoties hebben zijn (of worden) snotverwend.”

 

Helaas hebben vele kinderen in onze samenleving redelijk wat bagage, al vanop jonge leeftijd. Een opeenstapeling van frustraties, vermoeidheid, een scheiding, (medisch) trauma, etcetera. Een kind dat ons boosheid of droefheid toevertrouwd raakt niet verwend maar “maakt zijn rugzak leeg” – indien we er gepast op reageren natuurlijk. Zo krijgt hij of zij meer ruimte om zich weer verbonden te voelen – en laat dat nu net de basis zijn voor harmonie :-).

 

 

5. “Kinderen worden zelfzeker wanneer we hen belonen en tal van 'goed zo's' toewerpen.”

 

Ook jammer, maar net het omgekeerde heeft plaats. Kinderen worden afhankelijk van onze mening en gaan zich steeds meer daarop richten. Zo verliezen ze de natuurlijke zelfzekerheid die komt met mogen experimenteren en zelf oordelen vellen over hun werk en capaciteiten. Meer nog, zelfs al zouden we 10% van de “goed zo's” die kinderen dagelijks horen vervangen door “leuk hé!” dan zouden we tal van problemen bij jonge kinderen zien verdwijnen als sneeuw voor de zon.

 

10% is haalbaar, niet?

3 boekentips autisme

Eens ik meer en meer begon te lezen over trauma bij kinderen, kreeg ik ook een heel ander perspectief op autisme en ADHD. In onze samenleving zien we beide vaak als "genetische afwijkingen" - hoewel we dan moeite hebben met het verklaren van de plotse (en disproportionele) toename van autisme en ADHD in onze bevolking. In vele gevallen kan er sprake zijn van trauma, zoals Gabor Maté uitvoerig verklaart in zijn vele lezingen (vooral ivm ADHD).

 

Tot op vandaag heb ik de indruk dat er over autisme en de link met een overgeactiveerde stress-respons bij kinderen meer literatuur gepubliceerd wordt dan het geval is voor ADHD. Deze literatuur schijnt licht op de relatie tussen autisme en een vroegtijdige verstoring van het zenuwstelsel - lees: een overactieve shut-down of freeze response (daar waar ADHD meer gezien kan worden als een overactieve vecht- en vluchtrespons). 

 

De genetische verklaring voor autisme is ergens geruststellend: we kunnen er niets aan doen. Bekijken we autisme van het perspectief van trauma, dan dragen we als opvoeders (ik schrijf bewust niet ouders overigens) en als samenleving wél mede verantwoordelijkheid. Maar... Het geeft ook perspectief: met alles wat we recent te weten zijn gekomen over neuroplasticiteit (de capaciteit van de hersenen om nieuwe verbindingen te maken, mits er voldoende aandacht en willpower is in - voor een kind: in de omgeving - om dit mogelijk te maken), hebben we de kracht en de mogelijkheid om in kinderen nieuwe patronen van innerlijk en uiterlijk leven te activeren. 

 

3 boekentips:

* The healing power of the vagus nerve - Stanley Rosenberg

* Interoception - Kelly Mahler

* Reframe your thinking around autism - Holly Bridges

4 boeken: Support voor mama's en papa's

In een recente blog lijstte ik mijn top 5 "boeken over ouderschap" op. Het werden uiteindelijk 6 boeken, want later voegde ik stiekem toch nog een titel toe. Ik had dat met nog wel tientallen titels kunnen doen. Maar goed. Je wilt een gezin in spé ook geen hele boekenwinkel sturen ;).

 

Gelukkig zijn er ook wat boeken geschreven voor ons, mama's, papa's, en opvoeders, die ons voeden - zodat we in onze kracht kunnen staan om al wat in die mooie boeken staat ook te gaan toepassen. Mijn top 3 (voorlopig ;)):

 

* Radical Acceptance - Tara Brach ("het leven liefhebben door acceptatie")

* There is nothing wrong with you - Cheri Huber

* Everything is workable - Diane Musho Hamilton

* Gems of Delight - Lisa McCrohan

 

Om jezelf graag te zien en eventuele stormen met plezier te doorstaan :)