Aanbod

Cursussen die DIT NAJAAR 2018 nog doorgaan in mijn praktijk:

  • Gemakkelijk ouderschap

  • Hechting herstellen

  • Agressie tussen broers/en zussen

  • Troubleshooting

  • ADHD/ASS of trauma?

Voor meer informatie: stuur een email naar blijgehecht@gmail.com of neem een kijkje op mijn Facebookpagina (bij events)

NIEUW!

Workshops filosoferen met kinderen*** Meer informatie is te bekomen op vraag. Contacteer me via de contactpagina of telefoonnummer 0489/33 88 18.

 

Yogaworkshops voor kinderen*** Meer informatie is te bekomen op vraag. Contacteer me via de contactpagina of telefoonnummer 0489/33 88 18.

 

Onthaal*** Ouders kunnen bij mij terecht voor een (tot nu toe) sporadische opvang van hun kinderen volgens de methode van Opvoeden Vanuit Verbinding. Weet je niet wie op woensdagnamiddag voor je kind kan zorgen en zit je met je handen in je haar? Wil je liever dat je kind bij iemand terecht kan met wie het een hechte band kan opbouwen, eerder dan dat hij of zij naar de opvang gaat? Contacteer me ook hiervoor: blijgehecht@gmail.com of 0489/33 88 18.

 

Zwangerschapsbegeleiding

Al vroeg in de zwangerschap leg je de kiemen voor het latere leven van je kind. Je geeft eerste indrukken door aan je kind; indrukken over jezelf, over de wereld.

Misschien voel je je (nog) niet klaar voor het ouderschap. Of heb je nog bagage te verwerken uit je eigen kindertijd. Het kan zijn dat je helemaal voorbereid wilt zijn en dat je al datgene wilt horen waarvan andere ouders zeggen "had ik dat maar geweten voor ik kinderen had!" 

Ik verwelkom al wie vol bewustzijn in dit proces wil staan.

 

Geboorteondersteuning

De geboorte is een cruciaal moment, voor mama, voor papa, voor het pasgeboren kind, en voor het hele gezin. Het laat vaak nog lang nadien sporen na. Een goede voorbereiding op de geboorte is dan ook cruciaal. Wat wil jij nou precies van dit moment?

 

Opvoedingsondersteuning

Ook (lang) na de geboorte kunnen mama en papa wel wat steun gebruiken. Baby's, peuters, kleuters, kinderen en tieners hebben hun ouders hard nodig. Je komt als ouder dan ook wel al eens voor een uitdagende situatie (Wat zeg ik? Situaties!) te staan. Opvoeden Vanuit Verbinding wil zo'n situaties aangrijpen om onszelf beter te leren kennen, de relatie met onze kinderen te versterken, en ons geluk - en dat van onze partner en kinderen - in eigen handen te nemen. 

Enkele voorbeelden van mogelijke vragen:

- "Help! Ik voel dat ik mijn kind aan het verliezen ben. Hij luistert helemaal niet meer naar wat ik zeg. Het leven binnen ons gezin is een dagelijkse strijd."

- "Ik ben geïnteresseerd in opvoeden zonder belonen en straffen. Hoe doe ik dat nou precies?"

- "Mijn kind wordt gepest op school. Hoe ga ik hier als ouder mee om?"

- "Ik verlies zo vaak mijn geduld met mijn kind en voel me nadien schuldig. Wat kan ik doen?"

- “Mijn kind voelt zich angstig en angstig - wat nu?”

- “Mijn kind heeft zo veel uitbarstingen, hoe reageren?”

- “Ik lijk geen vat te krijgen op mijn kind. Ik voel me machteloos en uitgeput.”

- "Mijn partner en ik kijken heel anders aan tegen de opvoeding van onze kinderen. Hoe kunnen we hiermee aan de slag?"

- "Ik weet het allemaal niet meer. Wat wil ik nu echt als mama?" 

- "Mijn kinderen maken de hele dag ruzie. Ik heb geen idee meer hoe ik nòg kan reageren."

- ...

Eerste hulp bij trauma:

Wanneer een kind tekenen van stress vertoont (sinds hij naar de crèche gaat, sinds er een broertje of zusje werd geboren, na een scheiding, na een periode van slaaptraining, na een operatie, sinds hij naar school gaat, na een auto-ongeluk of een harde val, ...) is het vaak zoeken naar gepaste hulp. Heel wat hulpverleners zijn niet bekend met het fenomeen en adviezen die ouders krijgen (lees: straffen, belonen of negeren) leiden tot scenario's die al gauw gaan escaleren (denk aan: agressief gedrag, regressie, bedplassen, hyperactiviteit, nachtmerries, slapeloosheid, buikpijn of hoofdpijn, een plotse toename in driftbuien, enzovoort). Intussen gebeurt er ook heel wat in de relatie tussen ouder en kind: irritaties en misverstanden kunnen toenemen wanneer de situatie niet naar behoren is ingeschat. 

Ik bied in dergelijke situaties "eerste zorgen" aan, aan ouder én kind, én geef tips hoe je ervoor kan zorgen dat zo'n trauma niet gaat wegen op je relatie - integendeel, dat je relatie een centrale as is en blijft in het genezingsproces. Ik zorg ook voor een gepaste doorverwijzing.

Ouders die vragen hebben over hoe ze hun kind kunnen begeleiden bij een mogelijk schokkende ervaring om trauma te voorkomen kunnen ook bij mij terecht.

 

Voor scholen, crèches, onthaalmoeders, jeugdbewegingen, ...

"It takes a village to raise a child." In het Westen betekent dit de continue inzet van heel wat organisaties: onthaalmoeders, crèches, scholen, jeugdbewegingen, noem maar op! Deze organisaties dragen een grote verantwoordelijkheid - ze nemen immers een groot deel van de opvoeding over van ouders. 

Enkele voorbeelden van de steun die ik bied:

- Hoe kan het personeel in jouw crèche responsief reageren op de noden van elk kind en tòch efficiënt werken?


- Hoe vertaalt recent onderzoek naar het belang van een onvoorwaardelijke hechting met centrale verzorgers zich naar het pedagogisch beleid in jouw school? Wat met belonen en straffen? Met score-systemen? Zijn er alternatieven? 


- We weten dat voor jonge kinderen een medische ingreep zeer ingrijpend - zelfs traumatiserend - kan zijn. Hoe kunnen medische professionals kinderen (en hun ouders) zo goed mogelijk ondersteunen?

Trainingen

Ik geef lezingen en trainings over volgende thema's:

- Basiscursus "Opvoeden Vanuit Verbinding" (keuze tussen 1 "proefsessie" of een langere cursus van 3 avonden voor zij die de materie écht willen beheersen) 

- Niet straffen en belonen: wat dan wel? Alles wat je wilt weten over alternatieven. 

- Een constructief gesprek: wanneer ouders en grootouders/opvoeder/juf van mening verschillen

- Huilbaby's en peuters met driftbuien: een aanpak die (voor het hele gezin) wérkt!

- Weerbaarheid en trauma: eerste hulp bij scheiding, pesten op school, medische interventies, enzovoort.

- Trauma in een medische context. Wat kunnen medische professionals doen om een kind emotioneel te begeleiden tijdens een medische procedure? Om de hechting tussen ouder en kind intact te houden? 

- Verbindend opvoeden op school

- Alles wat je wilt weten voor je mama of papa wordt!

- Authentiek communiceren met je kind

- Verbindende communicatie met mijn kind. Waarom lukt het niet? Belangrijke randvoorwaarden in beeld

- De band met je kind herstellend herstellen: van een onveilige naar een veilige hechting

Ik geef ook lezingen op vraag - over een thema dat jou interesseert. Verzamel andere ouders die in dit thema geïnteresseerd zijn en ik verzorg een lezing/cursus/workshop op maat.

 

Activiteiten

Graag nieuwtjes en tips in je bus? Schrijf je in en ontvang de Opvoeden Vanuit Verbinding nieuwsbrief!